Wat wil ik? Wat kan ik?


In mijn kringen spreek ik veel mensen die iets willen veranderen in hun leven. Het lastige is dat zij niet zo goed weten wat en/ of hoe maar zij weten dat er verandering moet komen. Wanneer ik de vraag ‘ wat wil je veranderen?’ stel, zegt een groot deel ‘ik weet het niet..’

Zelf herken ik dat heel goed. Ik dacht vaak dat ik wel wist wat ik wou maar zodra er doorgevraagd werd stond ik toch met mijn mood vol tanden. De bekende zin ‘ik weet het niet’ kwam dan ook over mijn lippen. Mijn ‘probleem’ is dat ik zo veel dingen leuk vind en wil doen. Vroeger hoorde ik dan ook vanuit verschillende hoeken dat ik 1 ding moest kiezen.

Wat kan ik? Dat werd mijn volgende vraag. Ik dacht wanneer ik weet waar ik goed in ben kan ik makkelijker een doel stellen om iets te veranderen in mijn leven. Goed praten, dat is iets wat ik kan. Ik kan mij geen periode in mijn leven herinneren waarin ik geen complimenten heb gekregen over de manier waarop ik een boodschap overbracht. Mijn manier van praten is eerlijk en overtuigend. Mijn ervaring is dat dit ook zo op anderen overkomt. Ik word ook super blij als ik iemand kan adviseren of begeleiden.

Raad eens waar ik nog meer achter kwam.. Ik deed niks van wat ik kon of echt leuk vond. Tuurlijk sprak ik dagelijks mensen maar niet op het niveau dat ik zou willen. Dat is dus precies wat ik bedoel met denken te weten wat ik wil en kan maar er achter komen dat ik daar helemaal niet mee bezig ben. De enige manier om er verandering in te brengen is door zelf te veranderen. Actief op zoek gaan naar hobby’s en werk waarin ik kan doen waar ik goed in ben en blij van wordt. Zelfs in die zoektocht heb ik keuzes gemaakt die niet paste bij het einddoel namelijk: anderen adviseren en begeleiden.

Nu probeer ik veel te reflecteren zodat ik in de gaten hou of ik nog op de goede weg ben. Het is niet makkelijk en ik val veel terug in oude patronen waarin ik werk doe om maar te werken. But no more! Ik ga mezelf er dagelijks aan proberen te herrineren wat ik wil en kan. Zo motiveer ik mezelf en word ik productiever.

Until the next one..

💋💋💋

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *