Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet..

 

Deze blog heb ik ruim een jaar geleden geschreven.

Ik had de ballen niet om het toen te publiceren omdat ik eerlijk gezegd geen zin had in haat comments. Maar dit gaat dieper dan me ongemakkelijk voelen door negatieve en vaak dreig comments. Ik kijk naar mijn prachtige donkere  nichtjes en neefjes en weet dat ik ze alle pijn en verdriet wil besparen die ik heb ervaren. Al betekend dat dat ik zelf meer negativiteit over me heen zal krijgen als ooit tevoren..

De orginele blog

Er zijn al jaren lang discussies over feesten, tradities en andere gebruiken die het ene volk als leuk beschouwt en een ander als kwetsend.

Om iedereen met elkaar samen te kunnen laten leven zijn er regels opgesteld in de vorm van wetten die iedereen hoort te kennen en waaraan een ieder zich dient te houden.

Klinkt logisch toch? Met deze regels/ wetten kan ik mijn mening geven over onderwerpen zonder daarvoor bijvoorbeeld uitgescholden, geslagen of opgepakt te worden. Toch? Maar waarom worden ik en mijn medemens dan met de dood bedreigd als wij onze mening geven over het ‘Sinterklaas feest’??

  • Bron: Facebook

Ik ben van mening dat je alles mag denken maar niet alles moet uitspreken. Zeker niet als je daar anderen mee kan kwetsen. Persoonlijk vind ik de periode voor en tot sinterklaas vreselijk. Sinterklaas vond ik vroeger al een apart mannetje en wou nooit op zijn schoot. Laat me maar niet beginnen over die enge zwarte pieten die met van alles naar je hoofd gooide. Nope.. geen prettige ervaring.

Het doet mij denken aan vroeger en hoe ik gepest werd.  Het pesten gebeurde niet alleen op school maar ook daarbuiten en het ergste is dat het niet alleen de kinderen waren die dagelijks een ‘grappige’ opmerking maakte maar ook de ouders EN leraren. Het is natuurlijk hartstikke leuk om elk jaar weer lachend te horen: ‘Nou gelukkig hoef jij je niet te schminken want je bent al zwart..’. Veel mensen die dit ‘feest’ als iets leuks ervaren begrijpen simpelweg niet wat wij als mensen met een kleur ELK JAAR WEER mee maken. Zij begrijpen niet dat wij als minderheid de andere 364 dagen al genoeg te verduren krijgen simpelweg om ons uiterlijk. Je begrijpt niet hoe het is om als 4-jarig meisje uitgelachen te worden door praktisch de hele school omdat jij als één van de weinig donkere mensen het meest op ‘zwarte  piet’ lijkt. En het leuke is, het stopt niet als je ouder bent. Elk jaar is er minstens 1 kind dat zegt: ‘hey mama!  Kijk zwarte piet!’ Dat is niet leuk of grappig. Je kan zeggen ja, het is maar een kind. Klopt. Maar jij bent de ouder dus ik neem het jou kwalijk. Leer je kind dat er verschillende mensen op de wereld leven. Leer je kind dat het niet zomaar naar mensen mag wijzen en alles mag zeggen wat er in hem/ haar opkomt. Je corrigeert je kind toch ook als het een lichamelijk gehandicapt persoon uitlacht om zijn uiterlijke kenmerken? Leer je kind dan ook dat het niet netjes is om naar een donker persoon te wijzen en zijn uiterlijke kenmerken te benadrukken. Jullie hebben de controle ouders, ik blame jonge kinderen niet.

Voor mij is het geen feest maar dat wil niet zeggen dat ik er nooit aan mee heb gedaan. Op school leek het alsof je geen andere optie had. Ik ben zelf een keer vrijwillig zwarte piet geweest. En waarom zou je denken als ik het feest niks vind? Nou toen durfde ik nog niet echt voor mezelf op te komen. Ik werd gevraagd en dacht oké kan wel leuk zijn voor de kids. Had gelijk spijt toen ik klaar zat om geschminkt te worden en er gezegd werd: ‘ow dat is toch niet nodig bij jou?!’ Ik was zo boos he! Maar probeerde zo kalm mogelijk te blijven en vroeg hoezo? Ik ben niet zwart. Pfff.. dat soort dingen irriteren mij omdat de ander niet eens door heeft hoe kwetsend zoiets is. Jullie begrijpen wel dat dat de laatste keer was dat ik zwarte piet was hè..

Wanneer ik dan mensen hoor zeggen: ‘ga naar je eigen land’ of ‘alleen mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid haten dit feest’, kan ik alleen maar lachen. Om te beginnen lach ik omdat ik in Nederland ben geboren dus ja dit toch echt ook ‘mijn land’ is. Nog meer omdat als ik weg moet, ik sinterklaas gelijk een lift geef naar Turkije aangezien ‘alle buitenlanders’ moeten oprotten.. Wat veel mensen niet begrijpen is dat het dieper gaat dan voor zwart piet worden uitgemaakt. Het gaat om onderdrukking, vernedering en niet gehoord worden als minderheid. Het gaat niet om het sinterklaas feest op zich. Het gaat om het feit dat er een groep is die zich gekwetst voelt door een onderdeel van het feest en vragen om een aanpassing. Wat is een aanpassing? Ik kan mij niet voorstellen dat een aanpassing van zwarte piet met duidelijke black face kenmerken in gekleurde of roetveeg pieten er voor zorgt dat het feest niet meer als leuk ervaren kan worden.

Ik ben het zo zat dat mijn gevoelens en negatieve associaties als donkere vrouw met ‘het feest’ niet serieus worden genomen. Ik ben het zat te zien dat mijn broeders en zusters letterlijk gepest en gediscrimineerd  worden in hun strijd tegen zwarte piet.

IK BEN TEGEN ZWARTE PIET EN VOOR DE ROETVEEG PIET!

1 thought on “Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet..”

  1. Pingback: Wanneer Worden Wij Gehoord?! - #BlackLivesMatter - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *