Zelfliefde: Wat Is Het En Hoe Werk Ik Eraan?

itsjanetsworld zelfliefde

Via Instagram had ik de vraag gesteld of iemand een onderwerp voor mij had om over te schrijven. Daar kwam als antwoord self love and acceptance uit. In deze blog focus ik vooral op het zelfliefde gedeelte. Ik heb zowel aan de kant van weinig tot veel zelfliefde gestaan. Hier kan ik dan ook genoeg over vertellen uit eigen ervaring. Maar eerst het belangrijkste. Zelfliefde, wat is het? En hoe werk ik eraan?

De definitie

Self love is vertaald naar het Nederlands zelfliefde . Wanneer we onze trouwe vriend Google bezoeken geeft hij als antwoord: Zelfliefde is houden van jezelf wat er ook gebeurt en wat je ook doet. Om zelfliefde te ervaren moet je eerst de basis kennen en dat is houden van. Ik zie het als leren lezen en schrijven. Dit gaat niet van de een op de andere dag en vraagt een leergierige houding van jou.

Houden van – de kern

Om van jezelf te houden met je eerst leren wat houden van is. Houden van heeft samen met liefde verschillende betekenissen waarin de kern het zelfde blijft. Het accepteren en verzorgen van de ander en (mede-) verantwoordelijk zijn voor zijn/ haar welzijn. Als we dit naar binnen keren kunnen we leren wat zelfliefde is. Accepteer jij jezelf volledig? Verzorg jij jezelf en neem jij verantwoordelijkheid voor jouw eigen welzijn zowel fysiek als mentaal?

Leer jezelf kennen

Voor zelfliefde moet je ten eerste jezelf goed leren kennen. Nee, daarvoor hoef je niet perse naar India om te soul searchen. Jezelf leren kennen begint, vind ik, bij luisteren. Wat zeggen de mensen om je heen over je? Kan en durf jij 100% jezelf te zijn bij de mensen die voor jou belangrijk zijn?

Ten tweede moet jij je kwetsbaar op durven stellen. Eerlijkheid duurt het langst. Dat geldt zeker ook voor eerlijk zijn tegen jezelf. Door bijvoorbeeld toe te geven dat jij iets niet kan of wilt doen laat jij een kwetsbare kant zien. Nu kan je ruimte maken om hulp te ontvangen. Iets uit handen geven is ook een vorm van zelfliefde. Jij geeft jezelf op deze manier de ruimte om te rusten.

Oorzaak & Gevolg

Zelf vind ik dat zelfliefde net zoveel te maken heeft met jouw fysieke als mentale gesteldheid. Voel jij je mentaal niet fit, dan zal het vaak ook moeilijker zijn wat aan je uiterlijk te (blijven) doen. Ben jij niet tevreden over je uiterlijk dan heeft dat weer effect op jouw zelfbeeld. Hoe hier mee om te gaan? Ik ben geen expert maar kan alleen mijn eigen ervaring met jullie delen.

Terug kijkend durf ik nu te zeggen dat ik in relaties niet genoeg van mezelf hield. Dit gold voor zowel liefdesrelaties als vriendschappelijke relaties. Ik hield totaal geen rekening met wat ik belangrijk vond omdat ik zo druk was de ander tevreden te stellen. Dit is een kwalijke zaak.

Zelfliefde, wat is het? Hier kon ik vroeger geen antwoord op geven. Ik heb het op de harde manier moeten leren. Ik voelde me ondergewaardeerd en twijfelde aan mijn eigen gevoelens. Het moest anders. Dat wist ik. Stap 1 was voor mij grenzen beginnen te stellen.

Check hieronder mijn video waarin ik nog meer stappen met je doorloop.

Until the next one..

Lees ook:

3 thoughts on “Zelfliefde: Wat Is Het En Hoe Werk Ik Eraan?”

  1. Pingback: Liefdesbang - Je Niet Durven Binden - ItsJanetsWorld

  2. Pingback: Liefdesbang - Verlatingsangst : Wat Is Het? - ItsJanetsWorld

  3. Pingback: Online daten via de app Happn - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *