Endometriose: Hoe gaat het nu 6 maanden later?

Het is alweer zeker 6 maanden geleden dat ik mijn eerste video maakte over endometriose. Ik twijfelde nog een tijd of ik überhaupt een video moest maken. Toen het voelde alsof ik het eind van de dag niet zou redden door de pijn, wist ik het zeker. Deze video moest online! Ik heb toen en ontvang nu nog ongelofelijk veel lieve, steunende en motiverende berichten. Daarom leek het mij een goed idee om een ‘Endometriose: hoe gaat het nu 6 maanden later?’ video te maken.

Wat is endometriose ?

Wat endometriose is vind ik zelf nu soms nog moeilijk te verwoorden. De ziekte wordt gekenmerkt door chronisch ontstekingen die zorgen voor een vele klachten. Tijdens de menstruatie laat het baarmoederslijm los. Dit is een normaal proces dat voor ongemakken kan zorgen. Bij endometriose komt weefsel (endometrium) dat lijkt op het baarmoederslijmvlies voor in onder andere de buikholte. Wanneer een dame met endometriose menstruele krampen ervaart, trekken ook die endometrium samen. Dit zorgt dan weer voor pijnklachten die verspreid zijn in de hele buikholte. Lees de gedetailleerde beschrijving op endomitrose.nl.

De klachten die ik had bepaalde hoe ik mijn dagelijks leven inrichtte. Ik eerwaarde niet alleen ongemakken tijdens mijn menstruatie maar 3 van de 4 weken in de maand. De pijnen waren vaak zo hevig dat ik bewust geen afspraken maakte op de dag voor, de eerste en de tweede dag van mijn menstruatie.

Voeding aanpassen

Ik geloof dat ons lichaam zichzelf kan helen. Vaak ook met een gebalanceerd dieet. Door mijn eigen (internet)onderzoekjes te doen, kwam ik op bijvoorbeeld lavendel, kamille en framboosblad thee. Deze schijnen een kalmerend en ontspannend effect te hebben op spieren. Deze thees drink ik dan ook voor en tijdens mijn menstruatie. Van verschillende content creators, kreeg ik via YouTube en Instagram tips over voeding. Het endometriose dieet was bijvoorbeeld zoiets dat ik niet kende. Dit dieet schijnt goed te werken bij endometriose. Voeding die zorgt voor ontstekingen in het lichaam, worden vermeden. Denk dan aan suiker, zuivel, tarwe, rood vlees, vette vis en kant-en-klare maaltijden.

Ik was zelf al een aantal producten aan het minderen. Melkproducten, suikers en ik gaan niet goed samen. Door verhalen van anderen te lezen besloot ik dat ik mijn voeding meer zou aanpassen. Ik besloot een week lang geen vlees te eten en te kijken hoe mijn lichaam zou reageren. Die ene week werden er twee en twee werden er vier. Ik wachtte op de pijn die ik normaal gesproken al ruim van te voren zou voelen voor mijn menstruatie. Maar ik voelde niks. NIKS. Ik werd voor het eerst in lange tijd ongesteld zonder ongemakken. Sinds die dag heb ik geen vlees meer gegeten (in ieder geval niet bewust).

Hormonen en hun invloed

Hormonen blijken ook een grote rol te spelen bij endometriose. Het gaat dan niet alleen om de hormonen die wij zelf produceren. De hormonen die wij binnen krijgen via voeding spelen misschien nog wel een grotere rol. Zij zorgen voor een teveel aan hormonen waardoor wij, afhankelijk van wel hormoon, veranderingen kunnen ervaren.

Hoe gaat het nu 6 maanden later? Het gaat veel beter. Ik merk dat bepaalde voeding voor meer ongemakken zorgt. Ik probeer dan ook zo veel mogelijk vis, processen food en vette happen te vermijden. Nee, het lukt niet altijd even goed. Daarvoor ben ik nog te gierig. Wel weet ik dat wanneer ik actief aan kinderen wil beginnen, ik mijn dieet aan ga passen.

Until the next one..

Lees ook:

4 thoughts on “Endometriose: Hoe gaat het nu 6 maanden later?”

 1. Pingback: Dit is mijn ervaring als chronisch zieke met Corona - ItsJanetsWorld

 2. Pingback: Ik zat in een aflevering van de online talkshow Adem! - ItsJanetsWorld

 3. Toen ik vegatarish was had ik helemaal geen last van me cyclus. Maar toen ik weer vlees ging eten bleek dat ik endometriose heb.
  Ik had aan gekaart dat het tegelijkertijd begonnen is toen ik vlees at. Maar dat zou taboe zijn.

  Zo fijn om te lezen dat jij het zelfde ervaar! Waar heb jij precies de info over het dieet gevonden, ik kom zo veel verschillende soorten tegen

  1. Het is alsof ik mijn eigen woorden teruglees. Ik gaf ook aan mijn behandeld arts aan dat ik verschil merkte als ik wel of geen vlees at. Het zou niks kunnen uitmaken omdat er geen tot weinig “wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is..”. Ik heb van alles gegoogeld en kwam het endo dieet tegen ( https://endometriosedieet.nl ). Volg daar niet alles van maar test een beetje wat voor invloed welk product op mij heeft. Verder kijk ik veel op Youtube naar video’s van vegans en vond een vrouwelijke diëtist of arts is t volgens mij ook heel interessant. Weet jammer genoeg even niet hoe zij heet maar laat het je weten zodra het weer binnen schiet!

   Hoe gaat het met jou endometriose op het moment?

Leave a Comment

Your email address will not be published.