Eindigen met jouw eigen soort

 

Bij sommige volken is het heel normaal. Het is een soort ongeschreven regel. Je date/ trouwt niet buiten jouw eigen volk.

Ik kan mij nog goed herinneren wat voor gesprekken ik met mij mede-leerlingen op de middelbare school voerde. Vroeger ging ik met iedereen om. Kort, lang, Turk,  Afghaan, jongen, meisje. Noem maar op. Opvallend was dat ik andere gesprekken voerde met de jongens als de meiden. De allochtone jongens hadden het vaak over eerst te willen genieten en daten met andere volkeren voordat zij zouden trouwen met een dame van hun eigen land. Reden hiervoor was vaak dat dit van hun verwacht werd. Ouders waren vrij duidelijk in wat zij wel of niet accepteerde binnen de familie. Daten werd dan ook stiekem gedaan want wanneer zij getrouwd waren, zouden zij een serieus leven gaan lijden met hun vrouw en kinderen. De wilde haren moesten zij voor die tijd kwijt. Daarnaast hadden zij veel respect voor dames van hun eigen land en stapte niet naar ze toe als zij geen serieuze toekomstplannen voor ogen hadden.

De meeste allochtone meiden waarmee ik omging waren erg duidelijk. Zij daten of trouwen met een man van hun eigen land. De reden die zij hiervoor gaven was dat zij het belangrijk vonden dat de kinderen de normen en waarden uit hun eigen cultuur kende. Dit zou een uitdaging worden alleen al omdat wij in Nederland wonen. Laat staan als je nog een partner heb die niet bekend is met jou gebruiken. Veel meiden gaven ook toe dat een partner van een ander land niet geaccepteerd werd en zij uit hun eigen familie verstoten zouden worden als zij wel voor een andere partner kozen.

Zelf heb ik altijd gezegd dat ik met een Surinamer wil eindigen en om het nog iets specifieker te maken,  een Saramacaner. Deze man zou mij begrijpen omdat hij de normen en waarden van mijn cultuur kent en respecteert. Wij spreken de zelfde taal en hebben de zelfde gebruiken die ik weer aan onze kinderen wil doorgeven.

Was het leven maar zo simpel.. Ik merkte al gauw dat ookal zijn wij allemaal Saramacaners, er een groot verschil is tussen Zuid-Amerikaanse en Europese Saramacaners. Mijn ervaring is dat Surinamers die voor een groot deel in Suriname zijn opgegroeid in zekere zin traditioneler zijn. Zij vinden dat er specifieke vrouwen en mannen rollen zijn. Als man is het hun trots om voor hun gezin te zorgen. De vrouw zorgt dan voor het gezin en huishouden. Dat is heel mooi en waardeer ik alleen moet ik ook mijn eigen ding kunnen doen. Ook zie ik dat het voor veel Surinamers de normaalste zaak van de wereld is om meerdere vrouwen te hebben. Toch lijkt het voor mij alsof de Nederlandse Surinamers hier (iets) minder mee bezig zijn en een monogame relatie prefereren. Ik zit niet te wachten op sister wives dus wacht nog op die ene monogame.

Van huis uit heb ik nooit gehoord dat ik of mijn broers of zussen niet met een bepaald volk thuis mochten komen. Wel hoorde ik altijd neem een ‘witte’ partner. Die zijn serieus en gaan goed voor je zorgen. Blanken mensen worden al sinds de slavernij als superieur gezien en jammer genoeg nog steeds in vele gemeenschappen. Het idee van trouwen met een blanke is dat jouw kinderen het minder zwaar zouden hebben in de wereld omdat licht gekleurde mensen meer/ makkelijker geaccepteerd worden. True story.

Eindstand zeiden mijn ouders vooral dat het om de liefde ging. Zorg dat je van elkaar houdt en goed voor elkaar bent. Vandaar dat mijn familie waarschijnlijk zo gemixt is 😀.

Maar hoe belangrijk is het om met jouw eigen soort te eindigen? En doe je dit omdat jij het wil of omdat het van je verwacht wordt? Hoe denk jij erover?

Until the next time..

💋💋💋

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *