Do More By Doing Less – The Pareto Principle

YouTube is zo’n app waarin je dingen kan leren waarvan je niet wist dat je ze nodig had in je leven. Zo kwam ik al surfend het Pareto principe tegen. Voor mij toen nog onbekend maar al lezend werd ik erg enthousiast en hopelijk jij ook.

Meer doen in minder tijd

Productiviteit is iets waar ik zelf wel meer aan kan werken. Als je productiever bent kan je meer doen in minder tijd. Dat is ook waar dit principe om draait. En nu de hamvraag.. hoe kan je meer werk in minder tijd verrichten?

De 80/20 regel

Het Pareto principe klinkt misschien niet zo bekend als de 80/20 regel. Dit is de volksmond benaming voor wat eigenlijk uit het zelfde idee stamt. Vilfredo Pareto is de bedenker van dit principe. Hij zag dat 80% van de Italiaanse bezittingen in handen was van 20% van de bevolking. Het was dus maar een klein groepje mensen die beslissingen maakte die invloed hadden op de grotere groep.

get shit done

Joseph Juran ontdekte weer dat dit principe op verschillende manieren toepasbaar was. Hij stelde dat 80% van de uitkomsten wordt veklaard door 20% van de oorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld 20% van de automobilisten die door rood rijden 80% van de ongelukken veroorzaken. Nog een voorbeeld is dat je 20% van je kleding 80% van de tijd draagt. Wanneer dit duidelijk is kan er probleemoplossend te werk worden gegaan door te focussen op die 20% met als resultaat efficiënter werken.

Hoe pas je dit toe in je dagelijks leven?

Wanneer we het hebben over de 80/20 regel betekend dit niet dat het altijd tussen deze twee cijfer gaat. Soms gaat het om 60/40 of zelfs 99/1 alleen blijft de gedachte erachter het zelfde. Het kleinste deel input zorgt voor het grootste deel resultaat. De Pareto principe is op alle mogelijke manier toe te passen in jouw dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan jouw vriendenkring. Er is een klein deel van de groep (20%) die staat voor kwalitatieve relaties. Als ik jou vertel dat 20% van jouw vrienden je 80% gelukkig laten voelen in jullie contact, wat denk je dan dat die andere 80% van de vriendengroep doet? De rest van jouw vrienden geven jou volgens dit principe niet of weinig van dit gevoel. Wanneer je kan identificeren wie dat zijn kan jij er zelf voor kiezen meer energie aan de kwalitatieve relaties te geven.

Moral of the story: Besteed je tijd, energie en geld nuttig. Let goed op wat jij terug krijgt van de relaties die je hebt. De een zal jou in het eerste gesprek stimuleren meer te doen en grotere doelen te stellen terwijl de ander je misschien na de dertigste keer iets zal adviseren. Uiteindelijk kom je er wel maar de vraag is wil je de lange of korte route nemen?

Until the next one..

1 thought on “Do More By Doing Less – The Pareto Principle”

  1. Pingback: Vrienden van het andere geslacht - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *