Van onzeker naar zelfverzekerd

 

Onzekerheid:

Wanneer iemand twijfelt aan zijn/ haar  gehele zelfbeeld, competenties en zelfwaarde.

Bron: encyclo.nl

Of makkelijk gezegd: je druk maken om niets.

De 1 heeft er meer ervaring mee als de ander. Misschien persoonlijke of je kent iemand in je vrienden-/ familiekring die symtomen van onzekerheid laat zien zoals:

  • verlegenheid
  • faalangst
  • schaamte

Ik was vroeger ook erg verlegen. Het was zelfs zo erg dat ik mij schaamde om te praten. Ik stak nooit mijn hand op in de klas terwijl ik het antwoord dondersgoed wist. Toch twijfelde ik want wou niet uitgelachen worden zoals andere kinderen soms werden uitgelachen.

Onzekerheid speelde hier zeker een grote rol in. Ik denk dat het komt doordat ik #8 van de 9 kids was. Ik had het best makkelijk omdat mijn oudere broers en zussen veel voor me deden. Zoveel dat ik die life style gewend was en het een shock was toen ik op school alles zelf moest doen. Ik durfde al geen hulp te vragen en had ook niemand om op terug te vallen of om mijn werk af te maken.

Het was vooral de harde aanpak van mijn leraren door mij te ‘dwingen’ antwoord te geven en geen genoegen te nemen met “ik weet het niet..” die ervoor hebben gezorgd dat ik uit mijn  schulp durfde te kruipen. Ik bleef op de achtergrond en zei zo weinig mogelijk. Maar als jij niet durft aan te geven waar jouw grenzen zijn, wie bewaakt ze dan?

Er waren meerdere situaties waarin anderen misbruik van mij hebben gemaakt omdat ze wisten dat ik toch geen nee durfde te zeggen. Pas toen ik het meer dan zat was en een woede uitbarsting kreeg door al die opgekropte ‘ik durf niks te zeggen’ kwam er verandering. Het was niet iets dat in 1 dag veranderde begrijp me goed. Langzaam aan, beetje bij beetje werden ‘ja is goeds’ een ‘misschien’ of ‘ik moet even kijken..’ . Zo geef ik mijzelf de tijd om na te denken over de vraag van een ander. Kan ik dit doen? Heb ik tijd om dit te doen? WIL ik dit doen?

Wat ik heb moeten leren is dat ik niemand hoef te pleasen behalve mezelf. De mens is toch nooit tevreden dus hoe hard jij je best ook doet voor (bepaalde) mensen, ze zullen altijd iets te zeggen hebben. Dus beter let jij op jezelf en laat al die negatieve energie daar bij die rare mensen.

Weet dat god geen fouten maakt. Hij heeft een ieder dan ook in zijn ogen perfect gemaakt! Heb vertrouwen in jezelf en onthoud dat de enige goedkeuring die je nodig hebt, die van jezelf is.

Check ook nog mijn blog video hieronder.

 

Until the next one…

💋💋💋

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *