Wat Is Jouw Liefdestaal? Analyse Bij De Kleintjes

Het was weer zo ver hoor. Ze hadden ruzie. Beide kwamen ze huilend naar me toe om uit te leggen wat de ander fout had gedaan. Dayara (5 jaar) zei dat Cameron (5 jaar) haar had gekrabt. Cameron zei snotterend dat dat per ongeluk gebeurde toen hij wat wou pakken. Teyana (4 jaar) zei dat ze alles had gezien (maar bleek het later net niet gezien te hebben..). De analyse die ik bij de kleintjes kwam voort uit een observatie. De vraag ”wat is jouw liefdestaal?” staat daarin centraal.

Iedereen is gelijk

Wat ik probeer is om met iedereen, dus ook met de aller kleinste, duidelijk te communiceren. Dit was een geval waarin twee kinderen overstuur waren. Meestal zeg ik ze te praten tot ze samen een oplossing hebben gevonden. Dan probeer ik af te luisteren hoe zij zelf conflicten oplossen.

Vandaag had ik extra tijd en dacht dit wil samen met ze oplossen. Ik begon beide partijen uit te leggen dat ik niks had gezien of gehoord. Daarom wilde ik van beide horen wat er volgens hun gebeurd was. Mijn verzoek daarin was ook graag zonder gesnotter en mij aankijkend hun deel van het verhaal te doen. Ook zei ik dat ik niet boos was en er alleen bij zat om het samen met ze op te lossen.

Dayara vs. Cameron

Omstebeurt deden zij hun verhaal. Mijn observatie was dat ze boosen verdrietig waren. Zij voelde zich waarschijnlijk ook onbegrepen door de ander. In de hoop elkaar beter te begrijpen vroeg ik ze het volgende. Wat heb jij nodig van de ander om dit op te lossen? Dayara: ”dat Cam en ik sorry tegen elkaar zeggen.” Cameron: ”een knuffel.” Ineens ging er een lampje bij mij branden. Is dit hun liefdestaal? Is dit hoe zij uiting geven aan liefde?

In de tussentijd zat Teyana er ook nog steeds en zij kon niet wachten haar verhaal te doen. Mind you, zij was de gene die mij als eerst zei alles te hebben gezien. Toen ik haar vroeg wat zij had zien gebeuren zei ze letterlijk. “Ik zag dat Dayara aan het huilen was maar heb niet gezien hoe het kwam.” Really Tey..??

Voorbeelden van liefdestaal

Toen alles weer koek en ei was en de kids weer als beste vriendjes aan het spelen waren, ging ik ze observeren. Kon ik er achter komen wat hun liefdestaal was?

Allereerst de 5 liefdestalen met wat voorbeelden:

  • positieve woorden (complimenten of waarderingen uitspreken)
  • tijd en aandacht (aandachtig tijd met elkaar doorbrengen)
  • cadeautjes geven en krijgen (het gaat om het idee.. attent zijn)
  • hulpvaardigheid( opruimen, koken etc omdat je weet dat iemand daar blij van wordt)
  • lichamelijke aanraking (knuffelen of handen vasthouden)

Wat mij opviel aan Cameron is dat hij graag knuffelt en kusjes geeft. Zijn manier van een probleem oplossen is meestal een combinatie van sorry zeggen en een knuffel geven. Zijn liefdestaal lijkt daarom veel op lichamelijke aanraking.

Dayara was eerder haar tijd en aandacht aan het verdelen over de andere kinderen. Zij was de gene die zei dat ze af en toe alleen wou spelen maar straks weer met de rest kwam spelen. Tijd en aandacht lijken bij haar een grote rol te spelen. Dit zal ik dan ook als haar liefdestaal definiëren.

Onze kleine firecracker Teyana wilt je, als ze je mag, de wereld geven. Als zij vind dat jij iets nodig hebt, gaat zij (zegt ze vol trots) dit voor je kopen. Zij is de gene die altijd een tekening of een ander knutselwerkje voor me heeft. Dit pas bij de liefdestaal cadeau geven of ontvangen.

Meestal is het zo dat iemand een fusie van liefdestalen heeft. De analyse bij de kleintjes vond ik leuk om te doen. Het hoeft dus niet te kloppen en kan nog veranderen. Mijn vraag aan jou is: ”wat is jouw liefdestaal?”

Until the next one..

Lees ook:

2 thoughts on “Wat Is Jouw Liefdestaal? Analyse Bij De Kleintjes”

  1. Pingback: Zelfliefde: Wat Is Het En Hoe Werk Ik Eraan? - ItsJanetsWorld

  2. Pingback: Liefdesbang - Je Niet Durven Binden - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *