Liefdesbang – Verlatingsangst : Wat Is Het?

Ik ben terug met deel 2 van de Liefdesbang serie. In de vorige blog met bijbehorende video begon ik jullie te informeren over Liefdesbang het boek. Dit boek van schrijfster Hannah Cuppen heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat ik dit met jullie wilde delen. Gelukkig kreeg ik positieve feedback op mijn blog en video. Nu ga ik verder met deel 2: verlatingsangst – wat is het en wat doe ik eraan?.

Verlatingsangst, wat is het?

Verlatingsangst (seperatieangst) wordt getypeerd door angst om iemand te verliezen. Het gaat dan niet om een random figuur maar iemand met wie je close bent. Iemand aan wie je gehecht bent. Deze ontwikkelingsstoornis is een vorm van een psychische aandoening. Dit is een aandoening die bij zowel kinderen als volwassenen kan voorkomen.

Hoe herken ik verlatingsangst?

Verlatingsangst heeft meerdere kenmerken. Ze hoeven dan ook niet allemaal bij jouw situatie te passen. Toch kan het handig zijn deze punten te (her)kennen voor jezelf en/ of je naasten. Hieronder heb ik er drie staan die in mijn kringen het vaakst voorkomen.

  • Extreme angst dat de ander je gaat verlaten of iets overkomt
  • Continue bevestiging nodig hebben in een relatie uit de angst dat de ander je niet meer leuk vind.
  • Extreme jaloezie

Mijn ervaring

Toen ik zei dat dit boek mijn leven had veranderd maakte ik geen grap. Door dit boek te lezen kwam ik er achter dat ik in relaties vaker heb gekozen voor jongens met verlatigsangst. Wat mij nu terugkijkend opvalt is dat zij veel gelijkenissen hadden qua gedrag. Zij waren niet graag alleen. Wanneer zij iets buitenshuis moesten regelen vroegen ze vaak iemand mee te gaan. De angst om mij te verliezen maakte ze jaloers en onzeker in onze relatie. Daardoor zochten ze steeds bevestiging die uiteindelijk nooit goed genoeg was.

Reflectie

Mijn idee van verlatingsangst was dat een persoon niet alleen durft te zijn. Dit klopt ook deels als ik mijn bronnen moet geloven. Toch gaat het verder en ligt de angst dieper dan dit. Ik ben geen professional en zal iemand met verlatingsangst niet alle tools kunnen geven om hiermee te leren dealen. Het boek Liefdesbang lezen kan een stap zijn in de goede richting. Om vooral te leren herkennen en bewust te worden van wat er speelt.

Mijn advies is wel om professionele hulp te zoeken als je merkt dat het iets is waarin je vastloopt. Praten met een ander kan vaak nieuw licht op jouw situatie schijnen. Het zal niet van de een op de andere dag ineens allemaal koek en ei zijn. Net als elke andere verandering in het leven, heeft dit tijd nodig. Gun jezelf die dan ook.

Until the next one..

Lees ook:

5 thoughts on “Liefdesbang – Verlatingsangst : Wat Is Het?”

  1. Pingback: Een (ver)nieuwe(de) 'quarantaine' visonboard - ItsJanetsWorld

  2. Pingback: Hoe Ik Ontdekte Dat Ik Myasthenia Gravis Heb - ItsJanetsWorld

  3. Pingback: Online daten via de app Happn - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *