Liefdesbang – Je Niet Durven Binden

LIEFDESBANG BOEK OMSLAG

Toen mijn neef zei dat hij echt een goed boek aan het lezen was, bleef ik even stil. Ik dacht hmm.. jij de niet lezer.. Than it gotā€™s to be good! Not even trying to be shady.. Niet veel later was ook ik dat boek bij alles en iedereen aan het promoten. Liefdesbang van Hannah Cuppen heeft mijn leven veranderd. Het boek laat je ontdekken in hoe verre jij bindings- en verlatingsangst hebt. Liefdesbang zijn bestaat onder anderen uit je niet durven binden. Gelukkig geeft de schrijfster van het boek handvaten om de angsten te overwinnen.

Hoe herken je bindingsangst?

De angst om te binden laat vaak een diepe wond achter waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Die wond kan de trigger zijn van de bindingsangst. Denk dan aan een gebeurtenis die in het leven een ernstige bedreiging vormde zoals het verlaten worden door een ouder of (op latere leeftijd) partner. Wanneer er dan geprobeerd wordt opnieuw een binding aan te gaan, is dat de trigger waardoor de wond van bindingsangst zich uit in (overweldige) angst.

Hoe je bindingsangst bij jezelf herkent beschrijft Hannah Cuppen aan de hand van een aantal kenmerken. Het zijn er nogal wat dus ik focus me op die voor mij van toepassing zijn.

  • Angst om je vrijheid te verliezen
  • De neiging hebben om te kritisch te zijn en ā€˜foutenā€™ te zoeken in de ander
  • Een sterke controledrang hebben
  • Veel tijd besteden aan het najagen van afleidingen en korte termijn kicks: eten, werk, altijd bezig zijn etc.

Dit lezende besefte ik dat ik na al die jaren dat ik grappend de opmerking: ā€ik heb bindingsangstā€ maakte, er toch zeker een bron van waarheid in zat.

Niemand is goed genoeg

Ik moest toegeven dat ik inderdaad het type was waarbij niemand ooit goed genoeg was. Geen familielid, geen vriend(in) en geen partner. Wanneer ik iemand leerde kennen en het allemaal goed ging, begon ik te twijfelen. Hoezo is deze persoon zo aardig tegen me. Wat wilt hij/ zij? Door mijn eigen onzekerheid kon zo iemand bijna niks goeds meer doen in mijn ogen. Dit is een vermoeiende manier van leven. Constant maar op de ander letten om hem op zijn fouten te betrappen. Maar hoe kwam dit? Hoe had ik deze overtuiging ontwikkeld?

Hoe het bij mij ontstaan is

Zelf denk ik dat het voort komt uit mijn relatie met de eerste jongen waarin ik echt geĆÆnteresseerd was. Deze jongen en ik waren vrienden. Ik vond hem knap maar hij had een vriendin dus ik keek niet verder. We zagen elkaar bijna dagelijks vaak in groepsverband. Toen het uit was met zijn vriendin gaf hij aan mij leuk te vinden. Ik deed wel stoer en probeerde hem op afstand te houden maar vond hem eigenlijk veel leuker als ik wou toegeven.

We begonnen elke dag te chillen, chatten en later ook te bellen. Ik voelde me steeds meer met hem verbonden. Ik begon hem te vertrouwen en ook fysiek werden we steeds closer. Net toen ik dacht dat het niet mooier kon worden ging hij terug naar zijn ex. Mijn hart was letterlijk gebroken. Ik wist niet wat ik moest doen of zeggen. Hoe kon dit zo gebeuren? I got played and didnā€™t even see it coming.

Het verlies van vertrouwen in mezelf

Doordat ik dacht dat we wat echts hadden verloor ik ook het vertrouwen in mijn eigen gevoelens. Mijn gevoel was iets waar ik altijd op kon vertrouwen. Hoe kon ik er dan zo naast zitten?? Door de teleurstelling in mezelf besloot ik op dat moment niemand meer serieus te nemen. Ik werd bang om mezelf weer helemaal te geven en leeg achter te blijven. Voordat het te serieus werd zou ik dingen afkappen. Met andere woorden ik zou me niet meer binden: bindingsangst.

Reflectie

Je niet durven binden is iets dat bekend klonk in mijn oren. Ik was al bewust van mijn angsten. Toch durfde ik geen stappen te zetten om deze te overwinnen. De schaamte en teleurstelling waren te groot. Ik had de hele gebeurtenis met daarin alle gevoelens weggestopt. Het boek heeft mij geleerd waarom ik geen succesvolle relaties na die heb gehad. Mijn wond was niet geheeld. Pas als ik erover sprak en de gevoelens van toen, nu durfde te voelen, kon ik de gebeurtenis een plek geven. Dit noemt de schrijfster littekens.

Er is nog zo veel over dit boek dat ik met jullie wil delen. Als je hierin geĆÆnteresseerd bent laat dan hieronder een berichtje achter.

Until the next one..

Lees ook:

5 thoughts on “Liefdesbang – Je Niet Durven Binden”

  1. Pingback: Liefdesbang - Verlatingsangst : Wat Is Het? - ItsJanetsWorld

  2. Pingback: Online daten via de app Happn - ItsJanetsWorld

  3. Pingback: Soul Tie : Een spiritueel of fysiek gevormde band - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *