Competitiviteit: Meer, Sneller En Beter

We leven in een maatschappij vol competitiviteit waarin alles meer, sneller en beter moet. Meer lijkt gelijk te staan aan succes. Het moet niet alleen meer maar ook sneller en beter. Of het nu gaat om materiële bezittingen, volgers of abonnees. Vrijwel iedereen wilt meer. Concurreren en strijden is nou eenmaal mens eigen. Maar wanneer is de competitiviteit ongezond? En hoe werk je eraan?

Meer willen

De mens is nooit tevreden.. De buren hebben een nieuwe auto gekocht en nu willen wij er ook een. Maar niet zomaar een, nee. Wij willen een grotere, mooiere en sneller als die van de buren. Zo zijn er nog wel tal van voorbeelden die je zelf kan bedenken. Competitiviteit meer, sneller en beter.

Competitief zijn zie ik zelf niet als een probleem. Een gezonde dosis kan je zelfs motiveren. Jouw doel kan zijn een succesvolle kledingontwerper te worden. Het modemerk Versace spreekt jou bijvoorbeeld erg aan. Het verhaal achter het merk inspireert jou doordat het erg op jouw verhaal lijkt. De inspiratie kan er voor zorgen dat jij meer zelfvertrouwen. Iemand met soortgelijk omstandigheden is het gelukt succesvol te worden. Dus jou gaat het ook lukken! Pas wanneer jij jezelf met een ander vergelijk, kan de competitiviteit ongezond worden.

Het sneller willen

Haastige spoed is zelden goed. Er zijn tal van spreekwoorden en gezegde die ons duidelijk maken dat je sneller, niet altijd beter is. Tuurlijk is het geweldig als jij je werk sneller kan doen. Maar krijg je daaruit de beste resultaten? Zo kijk ik zelf bijvoorbeeld naar groei. Of je dit betrekt op fysieke of mentale groei, je komt op het zelfde neer. Een baby wordt niet ineens een volwassene. Peuters weten nog niet hoe zij hun emoties onder controle kunnen houden. Dit zijn dingen die je moet leren. Het heeft tijd nodig. Je groeit erin.

Ook al lijkt het soms alsof je amper voortuit komt en anderen jou passeren, hou vol. Blijf doorgaan! Ieder bewandeld zijn eigen pad. Wanneer het bij jou wat trager op gang lijkt te komen heb je meer tijd om te observeren. Jij kan kijken naar de mensen om je heen en leren van hun fouten. Wanneer jij dan op het punt komt waar zij de fout maakte, weet je wat te doen.

Het beter willen doen

Er is niks mis met het beter willen doen. Als jij een fout hebt gemaakt, is het belangrijk te snappen waar je de mist in bent gegaan. Op die manier kan jij leren van jouw gebreken. Zo weet jij wat zal werken voor de volgende keer. Het gevaar ligt in het beter willen doen als de ander. Wanneer jij jezelf vergelijkt met een ander, heb je vaak geen realistisch beeld. Jij ziet de rijkdom, de roem en alle accessoires die daarbij horen.

Het lijkt de ander misschien zelfs allemaal aan te zijn gewaaid. Vaak is de perceptie die mensen geven wat zij willen dat jij ziet. De onbetaalde stages, nachten lang opblijven om deadlines te halen en de achtbaan van emoties, zie jij niet. Jij ziet alleen wat die offers die persoon heeft gebracht; namelijk het resultaat. De volgende keer als je denk aan al het positieve, denk dan ook aan het negatieve. Niks gaat zonder slag of stoot. Daarom is de beste persoon met wie jij kan concurren de persoon die jij in de spiegel ziet.

Until the next one..

Lees ook:

3 thoughts on “Competitiviteit: Meer, Sneller En Beter”

  1. Pingback: The Journey: Wie Ben Ik? - ItsJanetsWorld

  2. Pingback: Het bepalen van mijn richting - ItsJanetsWorld

  3. Pingback: Endometriose: Hoe gaat het nu 6 maanden later? - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *