Sparen met weinig geld: Hoe doe je dat?

Vroeger dacht ik dat ik een bepaald bedrag moest verdienen voordat ik kon sparen. Wanneer ik genoeg geld had zou alles positief veranderen. Maar ja, wat is genoeg? En hoe spaar je als je minder geld hebt als je had gehoopt? Door de jaren heen heb ik veel geleerd. Ook op financieel gebied. Ik heb spaardoelen behaald die ik me in mijn stoutste dromen niet kon voorstellen. Hieronder staan drie vragen die jij jezelf kan stellen. Zo leer jij sparen met weinig geld en beantwoord je de hoe doe je dat vraag.

Wat kan ik missen?

Vaak denken we dat we niet kunnen sparen omdat we niks overhouden. Dit blijkt in de meeste gevallen toch niet helemaal te kloppen. Daarom is het belangrijk dat jij een goed inzicht hebt over je geld. Wat zijn je inkomsten en wat geef je uit? Zijn er uitgaven die niet noodzakelijk zijn en gekort of zelf verwijderd kunnen worden? Het belangrijkst is hier misschien nog wel eerlijk zijn over wat je hebt. Het is met sparen namelijk de bedoeling dat het geld daar blijft tot jij je spaardoel hebt bereikt.

Daarnaast heeft iedereen een andere idee over wat zij bereid zijn op te offeren. Ik kan bijvoorbeeld makkelijk minder vaak uit eten of naar de film gaan om te besparen. Een ander zou weer een sportabonnement opzeggen om zelf te trainen. Het is hierin belangrijk dat je bekijkt wat je kan missen zonder in je basisbehoeftes te snijden. Wat is een extra die niet echt nodig is maar je wel graag wilt?

Waar geef ik het meeste geld aan uit?

Als je mij op Instagram volgt, weet je dat ik een grote liefde voor eten heb. Dat is ook wat mij opviel toen ik bekeek waar ik het meeste geld aan uitgaf. De supermarkt was de plek waar ik blijkbaar naast mijn huis het vaakst was. Kleine bedragen vallen minder snel op. Daardoor lijkt het alsof je niet veel uitgeeft. Tel al die kleine bedragen maar eens bij elkaar op en je zal schrikken van het totaal bedrag.

Mijn tip is hierin dan ook om eerste te checken waar jij het meeste geld aan uitgeeft. Dit kan makkelijk door je bankafschriften te bekijken. Selecteer de optie ‘AF’ om nog sneller te zien wat jij precies uitgeeft. Na de check heb jij als het goed is, een beeld van waar het grootste deel van jouw inkomsten naartoe gaat. Nu is het aan jou om de echte verandering te maken. Als je net als ik elke dag naar de supermarkt ging, probeer dan af te bouwen. Eerst 1 dag niet, daarna 2 dagen niet etc. Ook kan je een boodschappenlijst maken of bewust alleen met een bepaald bedrag cash naar de winkel gaan. Zo help jij jezelf nieuwe gewoontes aan te leren.

Maakt het uit hoeveel ik spaar?

Of je nou 10 cent spaar of 10 euro, jij zet iets opzij. Onthoudt dat! Een klein bedrag sparen kan lijken op geen of weinig vooruitgang. Toch helpen alle kleine beetjes. 1 euro is toch altijd beter als geen euro. Denk dan ook vooral aan de lange termijn. Geld sparen kost tijd. Hoe meer discipline je hebt, hoe beter het sparen zal gaan. Ook zul je merken dat wanneer je wel meer geld te te besteden hebt, je meer opzij kan zetten. Daardoor wordt de 10 cent na een tijd een euro en die euro weer 10 euro. Heb geduld en blijf gefocust. Dan zal ook jij leren sparen met weinig geld.

Until the next one..

Lees ook:

2 thoughts on “Sparen met weinig geld: Hoe doe je dat?”

  1. Pingback: Wat je nodig hebt om te kunnen sparen - ItsJanetsWorld

  2. Pingback: Hair slang deel 2: Protective styling en meer - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *