Wat je nodig hebt om te kunnen sparen

Het lijkt misschien erg voor de hand liggend als je denkt aan wat je nodig hebt om te kunnen sparen. Geld, discipline en een doel. Maar als het zo simpel is, waarom lukt het niet iedereen? Ik ben voor mezelf gaan onderzoeken wat mij heeft geholpen om te kunnen sparen. Wat bleek, het gaat om meer dan alleen willen..

Spaardoel

Wat je nodig hebt om te kunnen sparen is onder anderen een doel. Het kan een specifiek doel zijn zoals een studie of vakantie. Ook als je niet perse een materialistisch doel heb waar je voor spaart, kan het bedrag zelf jouw spaardoel zijn. Misschien spaar je voor die 20% eigen inleg voor je koopwoning. Wat het ook is, door een doel te hebben wordt het makkelijker te komen waar je wilt zijn. Je hebt een begin- en eindpunt. Dit kan jou rust geven doordat je kan plannen wanneer je wat gaat sparen.

Morele steun

Ja dit is misschien wel de meest verassende van de lijst. Iets dat mij vroeger heeft geholpen met sparen was de steun van anderen. Ik was er van overtuigd dat ik niet kon sparen. Telkens als ik begon te sparen, schreef ik het geld toch weer over naar mijn betaalrekening. Het hielp dat anderen mij tips gaven en mij daarmee zelfverzekerder probeerde te maken. ‘Je kan het’ of ‘wat nou als je dit probeert..’ waren bekende zinnen.

Ik besloot dat ik het drastisch moest aanpakken. In die tijd vroeg ik een broer of zus om (een deel van) mijn geld te beheren. Zodra ik het bedrag had dat ik wou sparen, gaf ik dit aan die broer of zus. Dat maakte dat ik niet meer aan het gespaarde geld kon komen. Pas als ik mijn doel had bereikt of als ik echt iets nodig had, werd het geld aan mij vrijgegeven. Dit hielp enorm.

Inspiratiebronnen

Wat je nodig hebt om te kunnen sparen gaat voor iedereen anders zijn. Wel vind ik social media een hele mooie hulpbron om te leren. Social media is zo een plek die je kan helpen of breken. Het hangt er echt van af hoe jij het gebruikt. Naast boeken lezen was het Youtube die mijn wereld naar financieel advies opende. Er zijn tal van mensen die filmpjes maken, teksten schrijven en gratis financieel coachen online! Hun adviezen lieten mij inzien dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Het gaf mij enorm veel rust te weten dat ik geen honderden euro’s (die ik overigens niet had) op zij te moeten zetten. Pas het sparen aan op jouw eigen situatie. Vergelijk jezelf niet met anderen.

Until the next one..

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *