Hair slang deel 2: Protective styling en meer

In de natural hair community bestaat er al heel wat jaren een eigen taal. Ja, ook ik wist eerst niet wat een co-wash was. Maar ik kwam er achter dat er meer mensen zijn die zich afvragen wat die naturals toch precies bedoelen. Daarom heb ik een paar maanden geleden mijn eerste hair slang video gemaakt. Daarin vertaal ik de taal van de naturals zodat ook jij deze kan begrijpen. Benieuwd welke slang onder de protective styling en meer valt? Lees dan gauw verder.

Hair Slang

Slang (je zegt ‘sleng’) is het jargon dat veelal gebruikt word door een bepaalde groep. Denk daarbij aan jongeren en hun straattaal. Of doktoren die zomaar moeilijke woorden in een gesprek gebruiken alsof jij ze begrijpt. Ook bij de dames met natuurlijk haar is er een taaltje ontstaan. Dit noemen we (natural) hair slang. Doordat de natural hair movement in Amerika is ontstaan, zijn de woorden die hieraan gekoppeld zijn ook in het Engels. Ik had een aantal maanden geleden een vergelijkbare slang video gemaakt die je op Youtube kan bekijken. In hair slang deel 2: protective styling en meer leg ik wederom uit wat die naturals toch steeds bedoelen.

Protective styling

Met protective styling wordt een manier van haarstyling bedoeld die jouw haar beschermd. Het kunnen bijvoorbeeld vlechten, twists of een knot zijn. Ook een hoofddoek of pruik dragen valt onder de protective styling. Het belangrijkst hier is dat je zo min mogelijk spanning op jouw eigen haar zet. In het kopje ‘tension’ vertel ik hier meer over. Een protectie style kan je vaak een week tot een maand laten zitten. Kroeshaar groeit in mijn ervaring het best als je er zo min mogelijk mee doet. Daar is protective styling een hele goede methode voor.

Tension

Met tension wordt de spanning op het haar bedoeld. Wanneer je vlecht, twist of een strakke staart/ knot draagt, geeft dit spanning op het haar. Een beetje spanning kan geen kwaad want ja, je trekt toch eenmaal aan het haar wanneer je vlecht. Wat wel voor problemen kan zorgen is wanneer het haar te strak zit. Dan zou het namelijk geen protective styling meer zijn omdat je haar gaat breken. Let er daarom op dat als jij je eigen haar doet of als iemand anders jouw haar doet, het niet te strak zit. Een simpele test: je moet je hoofd makkelijk kunnen buigen (kin op borst) en je wenkbrauwen zonder pijn omhoog en omlaag kunnen bewegen.

Braids

Braids is een term om vlechten in het algemeen te beschrijven. De vlechten zijn dan weer te verdelen in single (ook wel box-) braids (losse vlechten) en cornrows (vlechten die op de hoofdhuid liggen). Zoals ik hierboven al beschreef is dit een vorm van protective styling. De single braids en cornrows kunnen met zowel het eigen haar als extensions worden gedaan. De extensions zijn vaak synthetisch maar er bestaan ook human hair extensions. Deze zijn afkomstig van, je raadt ‘t al, mensen.

Twists

Twisten is het draaien van het haar waardoor er een soort spiraal ontstaan. Ook de twists zijn te verdelen in single twists (losse twists) en flat twists (twists die op de hoofdhuid liggen). De techniek verschilt van het vlechten omdat tijdens het twisten draaiende bewegingen worden gemaakt. Er zijn two-strand twists, dit zijn twists die uit twee plukken haar bestaan. En er zijn three-strand twists. Deze bestaan uit drie plukken haar.

Nu je dit hebt gelezen over protective styling en meer, kan je ook nog de video op Youtube bekijken.

Until the next one..

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *