Wanneer Worden Wij Gehoord?! – #BlackLivesMatter

Door het zien van een filmpje of het lezen over onrecht tegen minderheden weet ik dat wij als mensheid nog een lange weg hebben te gaan. Een lange weg tot acceptatie. Misschien nog wel een langere weg tot het respecteren van elkaar. Wanneer worden wij gehoord? Je hoeft elkaar niet te mogen om vredig naast elkaar te leven. Wanneer gaan wij leren dat discriminatie niet het antwoord is maar het probleem.

Etnische minderheid

Als donkere vrouw met een Surinaamse achtergrond word ik op drie vlakken als minderheid gezien. Dit heeft te maken mijn huidskleur, mijn geslacht en (vaak bevooroordeelde) sociaal-economische status. De website encyclo.nl beschrijft de term etnische minderheid als volgt: ‘een allochtone groep die zich in een sociaal-economische achterstandsituatie bevindt.’

Kijk naar hoe donkere mensen over de wereld worden afgebeeld. Als wij geen atleten of muzikanten zijn, stellen we niks voor. Neem een voorbeeld aan de reclames van Afrikaanse kindjes met bolle buiken en vliegen in hun oog. Waar denk je dan aan? Terwijl Afrika als continent superrijk is en wij over de hele wereld niet zonder dit werelddeel zouden kunnen. Toch is de associatie met donker telkens slecht, minder, niet goed genoeg.

Een donkere huidskleur vs. een blanke huidkleur

Met een donkere huid heb je een achterstand. Dat zeg ik niet alleen maar wordt ook gesteund door verschillende onderzoeken. Als we het hebben over white privilege, gaat het over het krijgen van betere en meer kansen voor blanke mensen door hun huidskleur. Niet iedereen gelooft hierin en dat is niet zo gek. Als blank persoon ben jij je misschien echt niet bewust van deze privilege. Daardoor heb ik, wanneer ik duidelijk beoordeeld werd op mijn uiterlijk, uitspraken van blanke mensen gehoord als: ‘Dat is toch niet omdat je een kleurtje hebt joh..’ of ‘zo bedoelde ze het vast niet..’.

Een donker huidskleur hebben wordt in vele delen van de wereld beschouwt als minder. Je bent minder aantrekkelijk. Waarschijnlijk kom je uit een familie die minder welvarend is. Ook ik merk dat veel mensen al een vooroordeel hebben over mij voordat ik überhaupt mijn mond open trek. In de drogisterij let de bewaker net iets meer op mij. Buiten schrikken oude vrouwtjes als ik vraag ze te helpen met hun boodschappen. Andere houden hun tas strak bij hun lichaam als ze mij aan zien komen lopen. Ow, en een van mijn favorieten: Je praat zo goed Nederlands. Oké Truus, wat had je verwacht? En waarom had je wat anders verwacht?

Waar komt de minachting vandaan?

Hoe komt het toch dat er zoveel minachting is voor donkere mensen? Veel mensen zullen het niet toegeven maar willen geen donker persoon in hun familie. Zij willen geen donker persoon aannemen op het werk. Vaak omdat zij of iemand in hun omgeving een slechte ervaring had met 1 persoon met een kleurtje.

Zelfs wanneer wij als gemeenschap samen komen om voor onze rechten te vechten is het niet goed. Als wij het hebben over de gevolgen van de slavernij wordt er gezegd: ‘ dat is al zoooo lang geleden’. Dat klopt, maar maakt dat het minder relevant? Het eeuwenlang indoctrineren van een groep mensen heeft effect op de generatie daarna. De onwetendheid hierin zorgt voor de problemen is mijn mening.

Slavengedachten

Waarom zijn er vandaag de dag nog steeds donkere moeders en vaders die hun kinderen leren dat een blanke partner beter is. ‘Dan krijg je lichte kinderen met mooi haar’. Ik heb het zo vaak gehoord en wordt verdrietig van de gedachte. De gedachte hierachter is niet ga een relatie aan uit liefde. Het gaat hier om de hiërarchie. Jij wilt meer en beter voor je kind. De beste manier die jou bewust of onbewust is aangeleerd, is door jouw ras te mixen met iemand met een lichter huidskleur. Dit zijn slavengedachten. De slaven met een lichte huidskleur hadden het immers “beter”.

Anno 2020 is etnisch profileren NOG STEEDS een ding. De woede en frustratie die dit oproept is niet in woorden te beschrijven. Wij als donkere mensen zijn het zat! Wij al anti-racisten zijn het zat! Wanneer worden wij gehoord?! Komt er een dag dat wij ook meetellen als burger en niet als ZWARTE-burger?

Until the next one..

Lees ook:

1 thought on “Wanneer Worden Wij Gehoord?! – #BlackLivesMatter”

  1. Pingback: Hoe Ik Ontdekte Dat Ik Myasthenia Gravis Heb - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *