Cultuur en het belang ervan: Saramacaner in Nederland

brokopondo suriname
Foto: Annette Mando

Ik ben opgevoed door twee Surinaamse ouders. Mijn familie stamt af van gevluchte slaven die in Suriname verdeeld zijn onder 6 groepen. Deze staan beter bekend staan als boslandcreolen/ Marrons. Mijn ouders hebben al van jongs af aan benadrukt wat cultuur en het belang hiervan voor hun betekend als Saramacaners. Ook ik ben erg geĂ¯nteresseerd in tradities en gewoontes vanuit mijn cultuur en deel hieronder waarom.

Wat is cultuur?

Natuurlijk zocht ik via mijn vertrouwde bron google naar de definitie van cultuur. Daar kwam ik er achter dat er veel meer definities bestaan als ik dacht. In dit artikel wil ik het hebben over cultuur en het belang hiervan voor bevolkingsgroepen. De definitie van cultuur op www.ensie.nl beschrijft deze het beste. ‘Cultuur omvat de gewoonten en gebruiken waarover een volk in het land zelf beschikt of die een volk meeneemt uit het land van herkomst. Hieronder vallen onder andere het geheel van normen en waarden, de voeding, eetgewoonten, kleding, godsdienst en muziek en dans.’

Meer dan taal

Cultuur is dus meer dan het geloof, de gewoonte of taal van een volk. Mijn ervaring is dat ook in de Saramacaanse cultuur tradities, dans, muziek, kleding en voeding heel belangrijk zijn. Wij als Marrons hebben tradities om zowel leven als de dood te vieren. Ook het verwelkomen van jongeren in de volwassenheid door middel van rituelen is een belangrijke traditie.

Vroeger waren dit dingen die ik heel normaal vond omdat ik het om mij heen zag gebeuren. Vandaag de dag merk ik dat niet iedereen evenveel waarde hecht aan cultuur en het doorgeven hiervan. Daar is iedereen natuurlijk vrij in. Zelf vind ik het belangrijk alles dat ik ken door te geven aan de kleintjes. Dit omdat ik al merk dat ik bijvoorbeeld mijn moedertaal (Saramacaans) nog niet zo goed beheers als ik zou willen. Voor de generatie na mij kan het nog lastiger worden als wij niet bewust bezig zijn met het aanleren en doorgeven van onze cultuur.

marron dorp suriname
Een aantal Marron dorpen zijn alleen bereikbaar per boot.
Foto: Annette Mando

Kans op uitsterven

Ik schrok toen ik op google zocht naar hoeveel mensen de Saramacaanse taal spreken. Dit waren er ongeveer 50.000. Dat vind ik erg weinig als je kijk naar de wereldbevolking van 7+ miljard mensen. Natuurlijk weet ik niet of deze informatie klopt maar stel dat het wel zo is, dan kan de taal binnen no-time uitgestorven zijn.

Het klopt dat ik zei dat cultuur niet alleen de taal is. Toch vind ik taal een van de belangrijkste onderdelen. Het wordt gebruikt om voedsel en voorwerpen te beschrijven. In muziek wordt het verwerkt door gezang bij rituelen. Om te begrijpen wat er gebeurt is het daarom belangrijk de taal enigszins te beheersen. Daarom heb ik tot mijn missie gemaakt om Saramacaans aan mijn nichtjes en neefjes te leren. Zo hoop ik er voor te zorgen de taal, en daarmee de cultuur en het belang ervan, door te geven aan de generaties die volgen.

Until the next one..

Lees ook:

1 thought on “Cultuur en het belang ervan: Saramacaner in Nederland”

  1. Pingback: Mijn Vreselijke Ervaring Met Een Lace Wig - ItsJanetsWorld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *