Hoe ik uit een diep dal kwam met behulp van social media

Soms moet ik lachen om hoe dubbel mijn gevoelens voor social media zijn. Aan de ene kant is het een grote bron van inspiratie. De andere kant is een enorme afleidingfsbron. Ondanks dat ik vaak zeur en negatief spreek over mijn haat-liefde verhouding met social media heeft het mij meer goeds gebracht als slechts. Hoe ik uit een diep dal kwam met behulp van social media staat boven aan deze lijst.

foto: Adem AY via Unsplash

Niks was zeker

Ik begon mijn social media kanalen in een tijd dat veel onzeker was in mijn leven. Ik was student maar kwam door ziekte een half jaar thuis te zitten. Dit had natuurlijk ook gevolgen voor mijn werk-(lees bijbaan) en sociale leven. Simpel gezegd bestonden die ook niet meer. De control freak in me was high key in paniek. Mijn lichaam liet mij in de steek en dit kon ik niet, net als andere tegenslagen in mijn leven, even weglachen.

Gevoelens van verdriet en onmacht gingen door me heen. Maar tegelijkertijd vond ik dat ik “sterk” moest zijn. Ik wou zo graag laten zien dat het beter ging. Maar het ging niet beter. Ik voelde me schuldig dat ik verdrietig was terwijl ik blij “moest” zijn dat ik nog een kans had gekregen om te leven. Mezelf de ruimte geven om deze gevoelens te ervaren deed ik niet.

Prioriteiten switch

Wat doe je wanneer je plannen niet lopen zoals jij ze voor ogen zag? Je prioriteiten switchen. Althans, dat deed ik. Jaren was het doel mijn school afmaken, werk vinden op mijn niveau en van daaruit sparen voor mijn eerste auto en verhuizing. Toen dat er door ziekte allemaal anders uit begon te zien kon ik maar 1 ding doen. Mijn focus leggen op wat ik wel kon.

Sowieso wist ik dat ik niet niks zou gaan doen. Vermoeid, ziek, zwak en misselijk kon ik zijn maar ik ging iets doen! Met motivatie van mijn broertje werd dat “iets” mijn eigen content creëren en delen met de wereld. Ik kon uren naar YouTube video’s kijken of scrollen op Facebook en Instagram. “Waarom ga je zelf niet zoiets doen?” zei mijn broertje dan. En het klopt, ik had er al over nagedacht maar was bang om te falen. Hierdoor stelde ik het beginnen van mijn eigen YouTube kanaal en blog steeds uit.

Inspiratie uit onverwachte hoek

Ook vond ik het eng te bedenken dat ik ergens aan zou beginnen en weer een dip kon krijgen in mijn gezondheid. Wie zou mij dan nog serieus nemen naast al die content creators die consistent waren? Zoveel twijfels en vragen die als sneeuw voor de zon verdwenen toen ik andere chronisch zieke creators ontdekte. Met behulp van social media lieten zij zien dat het wel mogelijk was. Ik kon een content creator worden terwijl ik ziek was.

De Youtubers gaven ook tips over waar zij tegenaan liepen in hun proces. Dit hielp mij weer om te kunnen bedenken wat voor mij zou werken. Ik wist dat ik voor mezelf doelen moest opstellen die niks met anderen te maken had. Op die manier kon ik niet afhankelijk worden van wat anderen vonden (dacht ik lol) en had ik zelf de controle. Wat ik al snel merkte was dat ik mijn rust vond in het creëren van content. Het was iets waar ik controle over had. Ik bepaalde wanneer ik ging filmen, wanneer ik ging schrijven en/ of editen.

Balans jongens.. balans

Mijn doelen waren en zijn altijd geweest consistent en dicht bij mezelf te blijven. Door de jaren heen ben ik mezelf wel een paar keer kwijt geraakt. Ik begon meer te doen wat van mij gevraagd of verwacht werd in plaats van wat ik zelf wou. Dat is niet iets dat op lange termijn voor mij werkt. Wanneer ik niet volledig mezelf kan zijn, klap ik dicht. Mijn creatieve motor is dan niet meer in beweging te krijgen. Motivatie en inspiratie zijn dan ook ver te zoeken.

Wat ik nodig heb is balans. De belangrijkste les die ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat ik mezelf meer moet gunnen. Vooral rust en plezier schieten erbij in als ik gefocust ben op ‘werk’. Doelen stellen en deze behalen is heel leuk en aardig maar een dagje rust hoort er ook bij. Met behulp van social media heb ik veel geleerd waaronder dat het een enorme bron van inspiratie kan zijn.

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *