Ziek worden was een geluk bij een ongeluk

Is het raar als ik zeg dat ziek worden een geluk bij een ongeluk was? Het ziek worden, heeft mij veel geleerd over mezelf en de mensen om me heen. Ik zie het als een blessing. Zonder dit specifieke onderdeel op mijn levenspad, was ik nu niet wie ik ben. Het is een bitterzoet gevoel omdat ik niet blij ben ziek te zijn. Toch heeft het mij een boost in verschillende onderdelen van mijn leven gegeven. Benieuwd wat voor boost? Lees dan vooral verder!

foto: NappyStock via nappy.co

Studie

Ik denk dat ik al een keer eerder heb geuit dat ik net op tijd ziek ben geworden. Dat klinkt heel raar als je de context niet begrijpt. Maar eerst even wat achtergrond informatie. Vanuit huis uit hebben we allemaal meegekregen dat een schooldiploma heel belangrijk is. Het is zoals veel Surinamers het kennen “je eerst man/ vrouw”. De gedachte hierachter is dat een diploma je zal helpen een betere kans op de arbeidsmarkt (en dus in het leven) te hebben.

Met deze instelling was het voor mij al vrij duidelijk dat ik, zolang ik thuis woonde, naar school zou gaan en in ieder geval 1 diploma zou halen. Na mijn MBO besloot ik door te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit was, ten opzichte van het MBO, uitdagend. Voor het eerst in mijn leven moest ik ECHT studeren lol. Toen ik ook mijn propedeuse niet in het eerste jaar haalde zoals gepland, wist ik dat ik echt harder moest werken.

In mijn vierde jaar werd ik ziek. Dit gaf mij zoveel stress omdat ik inmiddels studievertraging had opgelopen. Doordat ik een half jaar thuis zat kon ik onmogelijk nog dat studiejaar afstuderen. Ik kon dit niet accepteren en ging op zoek naar studieregelingen en vond er 1! Door deze regeling kreeg ik een jaar extra om mijn studie af te ronden met het gewenste resultaat. Een diploma en GEEN studieschuld! Een geluk bij een ongeluk al zeg ik het zelf..

Werk

Om me heen zag ik iedereen met werk en vaak ook een side hustle. Mijn ouders, broers, zussen, vrienden en noem maar op. Iedereen had werk of zelfs meerdere baantjes. Werk was voor mij dan ook iets dat normaal was. Wanneer de tijd rijp was zou ook ik op zoek gaan naar “het bijbaantje”. Ik heb verschillende bijbaantjes gehad en heb het bij de meeste naar mijn zin gehad. Toen het slecht ging met mijn gezondheid moest ik moeilijke keuzes maken.

Mijn afstudeer stageplek en werk moest ik noodgedwongen verlaten. Mijn hoofd stond er niet naar en ik had de energie gewoon niet. De wanhoop die ik voelde heeft mijn creativiteit aangewakkerd. Ik moest gaan bedenken hoe ik kon doen waar ik van hield zonder over mijn fysieke grenzen te gaan. Toen het in de praktijk toch veel uitdagender bleek te zijn als ik in eerste instantie dacht moest ik weer wat anders bedenken.

Als ik niet ziek zou zijn geworden was er waarschijnlijk geen WelBewusteKids. Dit is ontstaan in een tijd waarin de wereld op slot zat. Dus naast mijn lichamelijke beperkingen zat het ook in de maatschappij niet mee. Wat ik met WelBewusteKids wil bereiken is jongeren zelfbewuster maken in hun maatschappij. Dit doe ik vooral digitaal, in mijn *eigen tijd op mijn eigen manier. Want als het werk niet bij jou past moet je het passend maken.

Relaties

Wie ik vooral heb leren kennen ben ik zelf. De relatie met mezelf is waar ik enorm in ben gegroeid tijdens het ziek worden en zijn. Ik heb mezelf leren kennen op een manier die nieuw voor mij was. Ik was altijd een people pleaser maar moest voor mijn gezondheid “NEE” leren zeggen. Dit heeft mij meer gebracht dan ik in woorden kan omschrijven.

Daarnaast is de relatie met de mensen om mij heen veranderd. Mede doordat ik beter weet wie ben en wat ik verdien. Ik heb vriendschappen verloren met mensen waarvan ik het totaal niet had verwacht. De mensen die ik om me heen heb kies ik zorgvuldig uit. Ik ben nooit het type geweest met een grote vriendengroep. Gewoon lekker klein en intiem. Dat is waar ik van hou.

Mijn reflectief vermogen is in deze tijd enorm gegroeid waardoor ik ook niet meer alles bij mezelf zoek. De ander heeft ook verantwoordelijkheid in de relatie. Ook geloof ik dat het loopt zoals het moet lopen. Ik heb geleerd mezelf echt open te stellen voor liefde en heb het gevonden. Allemaal dankzij het ziek worden. Als dat geen geluk bij een ongeluk is weet ik het ook niet meer..

lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *