Hoe ik in 2024 meer rust ga creëren in mijn leven

2023 is nog sneller voorbij gevlogen als de jaren ervoor. Privé was het een gelukkig en druk jaar. Mijn eerste jaar als moeder. Iets waar ik altijd al van droomde. Online was ik naast de occasional meme, vrij rustig. Ik postte zo nu en dan maar niet consequent. In dit nieuwe jaar wil ik af van het gehaaste gevoel. Ik heb behoefte aan rust op alle vlakken van mijn leven. Dit begint met een plan of zoals vele een nieuw jaar beginnen, goede voornemens. Lees verder en ontdek hoe ik in 2024 meer rust ga creëren in mijn leven.

Actieve Pauzes

Hoe het jaar aan zijn eind is gekomen, realiseer ik mij dat ik eigenlijk maar 1 voornemen heb voor het nieuwe jaar. Dit jaar focus ik mij op rust creëren in mijn leven. Ik functioneer totaal niet in chaos. Dat is wel waar ik de afgelopen 2 jaar mee te maken heb gehad. But no more! Ik sluit mij er voor af en focus op dingen waar ik invloed op heb.

Vaak denk ik dat ik alles kan. Dan komt de people pleaser in mij naar boven. Ik wil dan graag een ander helpen/ niet teleurstellen al betekend dat dat ik er zelf aan onderdoor ga. Uiteindelijk heb ik er natuurlijk helemaal niks aan. Ik blijf helemaal uitgeput en leeg achter terwijl de ander vrolijk verder gaat met zijn/ haar leven.. Ik ben maar 1 persoon en hoef niet alles te willen en kunnen doen en al helemaal niet voor een ander.

Stap 1 van meer rust creëren in mijn leven is het nemen van actieve pauzes. Momenten die ik zelf creëren om een stapje terug te doen. Om adem te halen. Terug te kijken naar waar ik vandaan kom (want dat vergeet ik te vaak). Het leven vieren door aanwezig te zijn zonder afleidingen met de mensen die er voor mij toe doen. Gewoon even stilstaan in deze altijd maar drukke maatschappij.

Loslaten

Als iemand begint over loslaten denk ik altijd aan Frozen en zing ik (in mijn hoofd) de “Let it go” theme song. Hoe ik hier ook om moet lachen, loslaten is wel een dingetje voor mij. Ik kan nogal een control freak zijn wat niet altijd even goed uitpakt. Vooral vorig jaar heb ik gedwongen moeten leren los te laten en dat niet alles op mijn manier moet. Er zijn dus nog andere manieren behalve die van mij. Wie had dat gedacht lol..

Iets waarin ik bijvoorbeeld heb moeten leren loslaten is het huishouden. Vooral het doen wanneer en hoe ik het wil. Toen ik alleen woonde wist ik dat als ik troep maakte, ik alleen mezelf ermee had. Ik was dan ook de enige die het weer op zou moeten ruimen. Toen ik bevallen was en het ziekenhuis in en uit ging, had ik geen controle over wat er thuis gebeurde. Eigenlijk begon het al hoe verder ik in mijn zwangerschap kwam.

Het huishouden werd te zwaar en ik accepteerde geen hulp (control freak) van niemand. Uiteindelijk werd het me natuurlijk te veel en kon ik door de bomen het bos niet meer zien. Ik heb toen gedwongen hulp moeten accepteren en zag dat dit ook wel oké was. Vaak heb ik nog wel mijn momenten hoor dat ik niks van niemand wil accepteren. Dan denk ik terug aan de rust die het me geeft en kan ik weer een beetje open staan. Stap 2 is dus meer en vaker taken uit handen geven. Loslaten.

Lief zijn voor mezelf

En als laatst, stap 3. Hoe ik in dit nieuwe jaar meer rust ga creëren in mijn leven is door lief te zijn voor Janet. Ik kan heel streng voor mezelf zijn terwijl ik bij anderen veel door de vinger kan zien. Ergens zit het perfectionisme zo in me dat ik niet eens aan sommige taken begin uit angst om te falen. Ik doe het dan liever niet als dat ik het “fout” doe. Maar dit jaar wil ik mezelf genade geven. Niks hoeft perfect te zijn, Het hoeft niet in 1 keer goed te gaan. Aan een ervaring kan ik ook heel veel hebben.

Allesomvattend wil ik eigenlijk zeggen dat ik meer in mezelf ga investeren dit jaar. Geestelijk door weer te werken aan mijn band met God. Mentaal door rust en ontspanning te vinden in het drukke (gezins-)leven. And last but not least fysiek ga ik meer bewegen om fitter en sterker te worden. Tijdens dat alles ga ik vooral lief zijn voor mezelf.

Lees ook:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *